Ervaringen ouders en kinderen

Mijn zoon J. is hooggevoelig en volgt al enkele maanden kinderyoga bij Cynthia. We hebben haar leren kennen via De Kinderclub in Voortkapel.
J. had direct een klik met Cynthia en voelt zich helemaal op zijn gemak bij haar. Hij gaat steeds met veel plezier naar de yoga en komt altijd enthousiast thuis. Cynthia is super lief voor hem en heeft vooral heel veel geduld. Ze heeft een luisterend oor en je kan er heel fijne gesprekken mee voeren.
We zien J. zijn gedrag stilaan in de positieve zin veranderen. Hij is een pak rustiger geworden en uiteindelijk willen we dat toch bereiken met de yoga (mama van J.).


N., 9 jaar

Ik vind de lesjes bij Cynthia heel leuk. We kunnen het heel plezant maken, maar soms ook heel serieus zijn. We leren bij Cynthia om onszelf te zijn. Dat ik me niet moet schamen voor hoe ik eruit zie of voor hoe ik mij voel. Hoe ik weer rustig kan worden als ik me bang of boos voel. We leren ook elkaar kennen, en zo kijk ik elke keer uit naar de yogalesjes.

Mama

Wat voor andere kinderen soms een "walk in the park" lijkt, is voor onze fijnbesnaarde dochter alles behalve evident. Steeds begaan met het wel en wee van anderen, heeft ze het als tweede kind in een rij van vier niet altijd makkelijk. Altijd wel iemand die troost of hulp nodig heeft. Al dat zorgen voor anderen, steeds maar lief willen gevonden worden, maakt dat ze zichzelf soms vergeet. Ook op school zijn er eisen, en zelfs hobbies brengen een zekere druk met zich mee. N. neemt alles heel serieus en wil het heel goed doen. Legt de lat voor zichzelf zo hoog, dat ze er niet altijd over kan. En soms ontploft ze. Boze buien en intens verdriet geven uiting aan het gevoel niet te voldoen.

Vanuit een grote gevoeligheid, niet alleen voor de noden van mensen, maar ook voor allerlei zintuiglijke prikkels, kan N na een drukke dag soms helemaal instorten. Wat volgt zijn slapeloze nachten met lichamelijke klachten (spierkrampen, hoofdpijn) of intense angstdromen. 

Bij Cynthia leert ze zichzelf afschermen tegen teveel binnenkomende sensaties, leert ze datgene loslaten waar ze toch geen controle over heeft, leert ze zichzelf graag zien met al haar eigen(aardig)heden. En ontdekt ze dat "nee" zeggen tegen verwachtingen van de omgeving niet altijd een afwijzing is of een falen, maar vaak een heel positief en krachtig signaal dat de weg vrijmaakt om erachter te komen wat wel goed is voor jezelf.  

Als het soms moeilijk is, grijpt N. nu spontaan terug naar de technieken die ze tijdens de yogalesjes krijgt aangereikt, om zichzelf rust en balans te brengen. Ook wij, ouders, merken dat we N. kunnen helpen door samen met haar dingen uit te proberen. Cynthia geeft tekst en uitleg bij al wat ze aanbrengt, en wij pikken eruit wat voor N. goed voelt en wat bij ons, als ouder, als gezin, past. 

Meer en meer raak ik ervan overtuigd dat N. later niet enkel "last" zal ondervinden van haar gevoelige kant (de maatschappij lijkt immers te vragen dat we rationeel en doortastend optreden in probleemsituaties, waarbij we onze intuïtie maar aan de kant moeten zetten), maar dat ze net die sterke intuïtie en haar doorleefd aanvoelen van mensen en situaties als sterkte zal kunnen inzetten bij alles wat ze doet. 

Precies omdat ze nu actief leert hoe ze overweldigende sensaties gedoseerd kan laten binnenkomen, zonder voeling met de realiteit te verliezen.

De lesjes bij Cynthia zijn voor N. een wekelijks terugkerend punt van bezinning, zelf ontdekking. De speelse en luchtige benadering, ook van zwaardere thema's, zorgen ervoor dat N. telkens weer vol ideeën, maar zonder piekerige kopzorgen, thuiskomt.  Groeivoer voor hart en hoofd!


Mama van A. 

A.(bijna zeven jaar) gaat al een jaar naar de yogales bij Cynthia. We vonden dat A. heel actief was, zijn emoties moeilijk kon uiten, snel boos en agressief werd. Op school had A. het moeilijk om vriendjes te maken en wat moeilijkheden in de klas. Volgens centrum van leerstoornissen zou A. ADHD hebben, maar yoga heeft een goed effect op hem. Cynthia neemt haar tijd om het kind te leren kennen en past zo nodig haar yogales aan, op wat A. op dat moment nodig heeft. Zelf mag ik af en toe eens meedoen in de yogales met A. Zo heb ik ook opgemerkt hoe ze met A. omgaat. Sinds A. naar de yoga gaat, merken wij en zijn omgeving al een groot verschil in zijn gedrag. Hij is kalmer, minder agressief en boos. A. is een actief kind, maar dat is wie hij is. A. gaat heel graag naar de yoga. Hij mag daar zichzelf zijn en er wordt naar hem geluisterd. Hij voelt zich erkent in zijn emoties en leert er op een positieve manier mee om te gaan. Wij zijn heel blij met de vooruitgang die A. heeft gemaakt sinds hij yogales volgt.


N. (14 jaar)

Ik zit nu al 5 jaar bij Cynthia kinderyoga te doen en ik vind het nog steeds super leuk. 
Ik kan altijd mezelf zijn en kan alles tegen Cynthia zeggen. Cynthia is een super lieve en open persoon ik kan altijd bij haar terecht,ze helpt me ook wanneer ik het moeilijk heb met iets. Ik heb al super veel bijgeleerd en ik leer nog steeds elke les bij. Bij yoga dagjes vind ik het ook altijd leuk ik beleef altijd de tijd van mijn leven.Ik zal zeker nog vele jaartjes yoga doen bij Cynthia.